Bacteriile Spațiale: Noile Mutanți ai Cosmosului?
O descoperire recentă făcută pe Stația Spațială Internațională (ISS) aduce în discuție scenarii desprinse din filmele SF, unde bacteriile sau animalele expuse la radiații cosmice se transformă în mutanți, punând în pericol civilizația umană.
Un grup de cercetători a analizat tulpinile bacteriene de la bordul ISS și a descoperit că acestea au suferit mutații remarcabile, devenind genetic și funcțional diferite de versiunile lor terestre. Într-un studiu recent publicat, oamenii de știință sugerează că bacteriile din spațiu devin mai rezistente la tratament sau medicamente, adaptările lor permițându-le să supraviețuiască mai bine în mediul de microgravitație și la expunerea la radiații cosmice.
Încă nu este clar dacă aceste „superputeri” dobândite de bacteriile de pe ISS le-ar oferi un avantaj competitiv la întoarcerea pe Pământ, existând scenariul probabil ca acestea să fie transportate înapoi pe hainele sau în corpul astronauților. Totodată, există șanse considerabile ca la scoaterea din uz a ISS, aceste bacterii să nu ardă complet la reintrarea în atmosferă, răspândind coloniile de bacterii mutante pe sute de kilometri în atmosferă.
În ultimele două decenii, ISS a găzduit aproape 300 de astronauți, însă măsurile de precauție împotriva contaminării biologice vizează mai degrabă astronauții care se îndreaptă spre ISS, nu cei care se întorc. Astfel, populațiile microbiene unice evoluate la bordul ISS ajung probabil nestingherit în mediul terestru. În 2019, cercetătorii au efectuat un prim sondaj extins asupra bacteriilor și ciupercilor de la bordul ISS și au descoperit o diversitate surprinzătoare de microorganisme.
Bacteriile de pe ISS se dezvoltă în condiții diferite față de cele de pe Pământ, fiind influențate de multiple factori, printre care ventilația, umiditatea, presiunea aerului și numărul de astronauți de la bordul stației. De asemenea, mediul extrem din spațiu expune bacteriile la microgravitație, radiații și niveluri ridicate de dioxid de carbon, determinându-le să se adapteze pentru a supraviețui.
Un exemplu de interes analizat de cercetători este Enterobacter bugandensis, care a suferit mutații la bordul ISS, devenind și mai rezistentă la tratamentul antimicrobian. Acest lucru sugerează că bacteriile spațiale pot avea un impact semnificativ asupra viitoarelor misiuni spațiale de lungă durată, cum ar fi cele către Marte, unde bacteriile terestre se pot adapta în moduri imprevizibile la traiul în microgravitație și expunerea la radiații cosmice.