Consiliul Concurenței din România anchetează Apple
Consiliul Concurenței analizează modul în care Apple promovează AppStore, dovezile arătând că gigantul american nu permite instalarea niciunui alt magazin de aplicații în afară de al său, totodată îngrădind accesul la datele persoanelor folosite în scopuri publicitare.
Un motiv de suspiciune față de insistența cu care Apple își ocrotește propriul AppStore ar putea fi comisioanele generoase auto-acordate pentru vânzările de aplicații și orice tranzacții inițiate din aplicațiile instalate de utilizatori folosind magazinul oficial. Spre exemplu, dezvoltatorii de aplicații sunt „încurajați” să folosească exclusiv sistemul de plată pus la dispoziție de Apple, unde comisioanele variază între 15% și 30% din plățile intermediate, comisionul fiind mai mult decât dublu decât tarifele percepute sub ecosistemul Android.
Potrivit explicației oferite de către Consiliul Concurenței, ”Apple și-a dezvoltat un sistem integrat vertical și închis, care include diferite niveluri de componente hardware, software și servicii online, nepermițând niciunui alt magazin de distribuire de aplicații să fie instalat pe dispozitivele sale, cu excepția celui propriu, AppStore”. Autoritatea are indicii că Apple ar fi profitat de pe urma acestei situații pe piața distribuției aplicațiilor pe iOS, limitând accesul la datele utilizatorilor folosite pentru scopuri publicitare și favorizând propriile servicii tehnologice de afișare a publicității online în aplicațiile compatibile iOS.
Ancheta anunțată în România ar putea veni în completarea unei investigații similare demarată de autoritățile olandeze încă din anul 2019, încercând să determine dacă practicile folosite de Apple constituie abuz de poziție dominantă pe piață. La momentul respectiv, ancheta s-a concentrat în primul rând pe activitatea aplicațiilor de dating, o categorie unde majoritatea veniturilor sunt generate de plăți in-app.
“Autoritatea are suspiciuni că prin introducerea politicii ATT („App Tracking Transparency”), Apple a încurajat utilizatorii să limiteze accesul altor aplicații la profilul publicitar IDFA („Identifier for Advertisers”), ceea ce a condus la o restrângere a concurenței pe piața publicității prin aplicații pe dispozitive mobile iOS, având efecte asupra tuturor actorilor implicați, agențiile de publicitate, dezvoltatorii de aplicații, prestatorii servicii de atribuire sau performanță etc., cât și asupra consumatorilor finali”, se mai arată în comunicatul de presă.
Consiliul Concurenței subliniază că investigații similare împotriva Apple mai sunt începute și în alte state UE, precum Franța, Italia, Germania și Polonia.