Simptome termoflot defect

Reclama Creata Pe 6 Februarie 2025 1133

Simptome termoflot defect cauze solutii x original
Simptome termoflot defect cauze solutii x original

Ce este termoflotul?

Termoflotul sau racitorul de ulei este o componenta importanta a masinii, formata din conducte de caldura si placi concepute pentru a permite uleiului incalzit sa circule. In acest dispozitiv lubrifiantul este racit la o temperatura sigura.

Exista sisteme de racire de tip natural si sisteme de tip artificial. Acesta din urma este echipat cu o turbina suplimentara care creeaza un flux de aer puternic pentru o racire mai buna.

Reclama Creata Pe 6 Februarie 2025 1133

Termoflotul este proiectat pentru a furniza motorului uleiul racit necesar functionarii, precum si pentru a mentine regimul normal de temperatura al sistemului atunci cand este necesara o  putere mare.

Altfel spus, termoflotul este utilizat in principal cu scopul de a creste durata de viata a motorului. In plus, uleiul nu isi pierde proprietatile, in timp ce presiunea in sistem ramane normala.

O temperatura constanta este mentinuta de un termostat, a carui supapa permite uleiului sa intre in calorifer doar atunci cand este incalzit.

Simptome comune termoflot defect

Termoflotul functioneaza in conditii destul de dure, insa presiunea din interiorul dispozitivului nu este foarte mare, ceea ce are un efect pozitiv asupra sa.

De regula soferii se confrunta cu nevoia de a inlocui termoflotul de fiecare data, la un interval de aproximativ 3-5 ani (cu toate ca in unele czuri poate fi necesara acestuia chiar mai devreme).

Exista mai multe semne ca o masina are termoflotul defect. Din pacate, acestea nu sunt neaparat unice, ele confundandu-se adesea cu simptomele altor defectiuni. Tocmai din acest motiv este recomandat ca daca masina prezinta oricare din urmatoarele, sa o duceti intr-un service autorizat pentru a o supune unei inspectii riguroase, astfel incat sa va asigurati ca motorul nu este afectat si ca adevarata problema este, de fapt, defectarea termoflotului.

Cel mai evident simptom al unui termoflot defect este deteriorarea fizica a radiatorului si a conductelor asociate. Daca dauna este vizibila, atunci problema se rezolva usor. Stiti din start despre ce este vorba.

Totusi, restul simptomelor nu sunt la fel de evidente. Cele mai comune semne ale unui termoflot defect sunt:

  • Degradarea (scaderea) performantei motorului. Acest lucru se manifesta sub forma de acceleratie mai lenta si o viteza maxima mai mica. In plus, motorul se incalzeste din lipsa racire.
  • Fum negru – deteriorarea termoflotului duce la scurgerea uleiului motor in camerele de ardere si, implicit la colorarea fumului in negru. In cazul in care va confruntati cu eliberarea unui fum colorat pe teava de esapament, insa nu este negru ci mai curand galbui sau albastru, atunci ar fi recomandat sa cititi acest articol.
  • Vibratii anormale – uleiul intra in camerele de ardere producand explozii nepotrivite in diferiti cilindrii, determinand totodata aparitia unor vibratii la nivelul motorului.
  • Radiator umflat – radiatorul va arata ca o minge de fotbal.
  • Aparitia unui strat intunecat pe peretii vasului de expansiune al sistemului de racire.
  • Prezenta scurgerilor de ulei.
  • Cresterea temperaturii uleiului.

Cauzele termoflotului defect

Ca si in cazul celorlalte piese ale masinii, defectarea termoflotului are loc din mai multe cauze si anume:

  • Deterioreri mecanice, chiar si un urma unei coliziuni minore aceasta piesa poate suferi.
  • Cresterea temperaturii uleiului.
  • Oxidarea metalelor, formarea unor depuneri de calcar in interiorul cavitatilor.
  • Incalzirea constanta duce la „oboseala” metalului , ceea ce ii reduce rezistenta.
  • Vibratiile din compartimentul motor contribuie la distrugerea cusaturilor de legatura, ceea ce poate provoca scurgeri.
  • Inghetul piesei duce la dilatare si spargere.
  • Calitatea proasta a materialului din care este confectionat.
  • Particulele mici, praful si alti contaminanti sunt lipite in fagurele termoflotului, ceea ce reduce semnificativ transferul de caldura.

Dupa cum puteti vedea, utilizarea termoflotului de ulei creste semnificativ eficienta racirii motorului, imbunatateste protectia motorului si mentine performanta uleiului la temperaturi ridicate.

Printre principalele avantaje ale unui termoflot, se poate observa ca uleiul racit este furnizat motorului dupa trecerea prin termoflot.

Solutii

Specialistii recomanda sa acordati o atentie maxima principalelor caracteristici ale termoflotului, astfel:

  • Asigurati-va ca acesta este realizat din materiale de calitate. Daca motorul este fortat, este de dorit ca termoflotul sa aiba solutii eficiente pentru o mai buna circulatie a uleiului prin el.
  • Un alt indicator cu privire la viata acestui dispozitiv este diferenta de temperatura la intrarea si iesirea termoflotului.
  • Pentru a prelungi viata termoflotului si a obtine o racire mai eficienta se recomanda curatarea periodica a sistemului de racire.
  • Nu rulati masina cu un termoflot uzat deoarece riscati distrugerea motorului.
  • Daca apar scurgeri de ulei in zona sistemului de racire, ar trebui sa inspectati cu atentie termoflotul, sa verificati elasticitatea si integritatea furtunurilor acestuia.

Pentru o mai buna intelegere a rolului pe care il are termoflotul in sistemul de racire vom prezenta tabelar temperaturile normale in anumite zone din sistemul motor:

Astfel, in urmatorul tabel aveti prezentate temperaturile normale de functionare ale uleiului, in cazul unui motor cu aprindere prin scanteie, cu aspiratie naturala:

Nr.crt.
Punct de masurare
Valoare °С
1 Came si culbutoare al mecanismului de distribuire combustibil +50 ; +80
2 Fata pistonului +340 ;  +368
3 Partea inferioara a blocului cilindrilor +140;  +220
4 Fundul arborelui cotit si al bielei + 115 ; +185
5 Teava de ulei +80 ; +150

Pentru modelele diesel se aplica urmatoarele temperaturi:

Nr. crt. Punct de masurare Valoare pentru unitatile racite cu aer °С Valoare pentru unitatile racite cu lichid °С
1 Cap de piston +270 ; +298 +265 ;+310
2 In interiorul pistonului opus camerei de ardere +177 ; +217 +165 ;+220
3 Bloc cilindric in partea de jos a captuselii +130; +135 +93 ;+137
4 Parte superioara biela +127 ;+157 +128 ;+150
5 Parte inferioara biela +112 ; +139 +107 ; +137

Am precizat aceste temperaturi pentru a intelege cat este de importanta functionarea corecta a termoflotului, practic acesta are rolul de a mentine aceste temperaturi in parametri pentru o durata de viata cat mai mare a motorului ci componentelor.

De retinut: circulatia lichidului de racire si circulatia uleiului in sitemele lor respective sunt interconectate. Daca aceste circuite isi pierd etanseitatea, un fluid se poate amesteca cu celalat, ceea ce va afecta negativ motorul.

Este strict interzisa rularea unei masini cu o astfel de defectiune, in aparenta  nesemnificativa, dar care pe permen lung va duce cu siguranta la o distrugere a motorului.

Se recomanda inspectarea vizibila a termoflotului cel putin o data pe an, sau chiar mai des. Petele de ulei, depunerile intunecate si petele grase vor indica faptul ca radiatorul din circuitul de racire este depresurizat.

Desi termoflotul este din metal, tuburile sale au o rezistenta mecanica scazuta – pietrisul de pe drum poate starpunge aceste tubulaturi.

Lasă un răspuns