Reclama Creata Pe 6 Februarie 2025 1133

Simptome turbină defectă

Așa cum bine știm, inima unei mașini este motorul acesteia, iar una dintre principalele piese anexe a motorului este turbina (sau turbo- compresorul).

Inventată la început de secol XX,  aceasta era utilizată doar în cazul motoarelor diesel, având drept scop creșterea eficientei motorului, folosindu-se de energia produsă de gazele de evacuare emise de motor pentru a comprima aerul. În zilele noastre turbina este întalnită atât la mașinile diesel cât și la mașinile pe benzină, dorindu-se scăderea capacității cilindrice a motorului și diminuarea consumului de carburant. Cu alte cuvinte, turbina înseamnă putere mai mare a motorului, accelerație mai rapidă și cuplu motor mai mare, cumulate cu un consum de combustibil și emisii de noxe minime.

Reclama Creata Pe 6 Februarie 2025 1133

Cuprins:

  1. Din ce este formată o turbină?
  2. Tipuri de turbine.
  3. Cum funcționează turbina și care este durata ei de viață?
  4. Simptome și cauze ale turbinei defecte.
  5. Sfaturi pentru o bună funcționare a turbinei.
  6. La ce soluții poți apela atunci cand turbina este uzată?

Din ce este formată o turbină?

alt="piese componente ale turbinei auto"

Turbo- compresorul este format dintr-o carcasa de tip melc în care sunt introduse două roți turbionare unite de un ax. Însă pe langă acestea, turbina are și alte piese componente. Care sunt acestea?

  • Carcasa compresorului- carcasa de aluminiu cu funcție de concentrare a volumului de aer ce urmează a fi transmis în galeria de admisie a motorului.
  • Piulita axului- fixează roata compresorului pe axul central al turbosuflantei.
  • Roata compresorului- fabricată din aluminiu cu rezistență sporită la centrifugare, aceasta transmite aerul sub presiune în sistemul de admisie al motorului.
  • Placa spate- are rolul de a conecta carcasa lagărului pe carcasa compresorului.
  • Inelul compresorului- inel fabricat din oțel cu rol de etanșare dinamică între placa din spate și gulerul axial.
  • Inelul de etansare- garnitură dintre placa din spate și carcasa lagarului.
  • Guler de împingere- acesta are drept scop suținerea suprafeței de poziționare între laturile lagarului axial.
  • Bucși- fabricate din bronz acestea fixează axul turbinei în interiorul carcasei lagărului.
  • Carcasa lagărului- de regulă fabricată din fontă , carcasa susține ansamblul rotativ compresor- turbină ți are circuite de ungere cu ulei menite să lubrefieze și să răcească turbosuflanta.
  • Scutul de protecție- are rol de protecție împotriva temperaturii foarte înalte generate de fluxul gazelor de evacuare.
  • Roata turbinei- transferă energia generată de gazele de evacuare la roata compresorului.
  • Carcasa turbinei- în formă de spirală la interior, aceasta colectează gazele de evacuare de la motor și le direcționează către roata turbinei.
  • Actuatorul– reglează presiunea la supraalimentare.
  • Ansamblul rotativ- format din axul turbinei, roata turbinei și roata compresorului.

Tipuri de turbine.

În funcție de geometria turbinei, prezența sistemului de racire și de numarul de grupuri turbo-compresor utilizate, în industria automobilelor vom întalni mai multe tipuri de turbine și anume:

  • Turbină cu geometrie fixă. Pentru a elimina efectele dăunatoare ale temperaturii ridicate a aerului asupra motorului, consumului de combustibil și emisiilor de noxe, sistemul de supraalimentare cu o turbină ce are geometrie fixă utilizează de asemeni și o supapă de refulare. Aceasta are drept scop protecția turbinei la turații mari ale motorului limitând debitul de gaze arse ce pătrund în turbină.
  • Turbină cu geometrie variabilă. Aceasta permite ajustarea secțiunii de curgere a gazelor de evacuare cu ajutorul paletelor de la intrarea în turbină, controlând astfel turațiile turbinei.

Geometria fixă sau variabilă nu face referire la geometria în sine a turbinei, ci la geometria galeriei de evacuare.

Cum funcționează turbina și care este durata ei de viață?

Dupa cum știm deja, rolul principal al turbinei este acela de a crește puterea motorului. Într-adevar, prezența sistemului de turbo supraalimentare crește cu până la 40% puterea unui motor prin utilizarea gazelor de evacuare și transformarea acestora în energie.

Așadar, gazele de evacuare rezultate în urma arderii au o viteză foarte mare și deci, energie cinetică foarte mare. În mod normal acestea sunt evacuate prin sistemul de eșapament în atmosferă, însa turbina fiind conectată la galeria de evacuare aceasta preia gazele și este pusă în mișcare. În același timp turbina pune în mișcare compresorul care trage aerul din galeria de admisie și îl transmite comprimat către cilindrii motorului.

În condițiile unei utilizări corespunzătoare a motorului, turbina a fost proiectată să funcționeze pe toată durata de viață a motorului, fără o întreținere deosebită.

Simptome și cauze ale turbinei defecte.

alt="turbina defecta sparta- turbo uzat"

Atunci cand turbina începe să se uzeze și nu mai funcționează în parametrii optimi, mașina iți va transmite o serie de avertismente. Iată care sunt cele mai des întalnite simptome ale turbinei defecte:

  • Diminuarea puterii motorului însoțită sau nu de evacuarea de fum.
  • Consum crescut de combustibil.
  • Consum crescut de ulei.
  • Excesul de fum pe țeava de eșapament.
  • Zgomot neobișnuit la accelerație sau decelerație.

În principiu, turbina este una din piesele componente cu o durată de viață îndelungată cu un minim de îngrijire. Însă există anumiți factori care pot reduce durata de funcționare a acesteia și anume:

  • Conducerea mașinii cu motorul subturat. În timp, acest comportament produce calamină care poate bloca ansamblul rotativ al turbinei.
  • Supraîncalzirea turbinei. Turbina poate avea de suferit de pe urma cresterii temperaturii motorului. Tocmai de aceea este recomandat ca înaintea opririi motorului acesta să fie lasat la relanti cel putin 1 minut pentru ca turbina să se racească.
  • Pătrunderea impurităților în ulei și lubrefierea defectuoasă. Întrucât turbina funcționează prin forța de frecare, lubrefierea părtilor sale componente cu un ulei de calitate este esențială. Lipsa lubrefierii sau contactul cu impuritățile pot fi fatale în primul rând pentru rulmenții turbinei.
  • Contactul cu corpuri străine. În acest caz, un corp străin , chiar și o pietricică pătrunsă în galeria de admisie sau de evacuare, poate produce adevarate pagube mecanice la nivelul turbinei sau compresorului.

Sfaturi pentru bună funcționare a turbinei.

Deși independent de noi, turbina mașinii se poate defecta, iată o serie de sfaturi pentru a prelungi durata de funcționare a acesteia:

  • Schimbul de ulei al motorului la timp și utilizarea unui ulei de calitate;
  • Schimbarea filtrului de aer la timp și utilizarea unui filtru recomandat de producator;
  • Evitarea încălzirii excesive a motorului;
  • Evitarea accelerarii bruște;
  • Evitarea conducerii cu motorul subturat sau supraturat;
  • Curățarea radiatorului intercooler;
  • Efectuarea unei diagnoze după o utilizare îndelungată (recomandat la fiecare sută de mii de km parcurși) pentru constatarea stării tehnice a turbinei.

La ce soluții poți apela atunci când turbina este uzată?

Ținând cont de faptul că s-a trecut printr-o diagnoză de specialitate și s-au identificat atat cauzele cât și defecțiunile turbinei, putem lua în calcul diverse variante de soluționare.

Cu siguranță prima variantă este cea de înlocuire a turbinei cu una nouă, însă costurile de achiziție sunt destul de ridicate pentru o astfel de piesă, deți garanția funcționării și calității este principalul avantaj.

De asemeni, în anumite condiții, putem apela la un service autorizat pentru a recondiționa turbina defectă. În acest caz, costurile sunt medii și putem obține aceeași garanție a funcționării ca și în cazul înlocuirii turbinei.

Nu în ultimul rând și la îndemâna multora este posibilitatea achiziționarii unei  turbine second hand apelând la parcurile de dezmembrari. Este posibil să găsești o turbină în stare perfectă de funcționare.

Lasă un răspuns